Správy

Bylinné nápoje

24.10.2023 13:21
Bylinné nápoje

V poslednom čase si čoraz viac ľudí vyberá rastlinné nápoje, pretože špeciálne diéty (napr. vegánska, paleo) alebo alergie ich nútia vyhýbať sa živočíšnym bielkovinám.

Pozrime sa na výhody rastlinných nápojov!

  • Rôzne chute: ryžové, mandľové, sójové, ovsené a kokosové mlieka ponúkajú rôzne chuťové profily, takže každý si môže nájsť svoju ideálnu kombináciu. Rastlinné mlieka, ktoré vylepšujú chuť kávy a dodávajú jej jedinečné tóny, môžu vášmu rannému nápoju dodať vzrušujúci rozmer.
  • Ľahko stráviteľné: rastlinné mlieka sú ľahšie stráviteľné ako živočíšne mlieka. To môže byť obzvlášť prospešné pre tých, ktorí neznášajú laktózu alebo sú citliví na živočíšne mliečne výrobky. Rastlinné mlieka môžu pomôcť vyhnúť sa nepríjemným tráviacim problémom.
  • Neobsahuje cholesterol. To môže byť dôležitou výhodou pre tých, ktorí si strážia hladinu cholesterolu a udržiavajú zdravý kardiovaskulárny systém.
  • Vegánske a šetrné k životnému prostrediu. Okrem toho má výroba rastlinných mliek často menší vplyv na životné prostredie ako živočíšne mlieka.
  • Zdravotné výhody. Tieto živiny môžu pomôcť udržať zdravé kosti a zuby. Poďme sa teraz bližšie pozrieť na tieto rastlinné nápoje a zistite, ktorý z nich urobí váš zážitok z kávy ešte lepším!

 

Sójové mlieko

Sójové mlieko, azda najznámejší rastlinný nápoj, je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sú alergickí na mlieka z kôstkovín (napr. arašidové, mandľové, kešu). Často sa používa v kaviarňach ako bezlaktózová alternatíva, pretože jeho obsah bielkovín je blízky obsahu kravského mlieka. Je tiež vynikajúcou voľbou pre baristov a domácich kávovarov, ktorí ho môžu použiť na vytvorenie príjemnej a chutnej mliečnej peny. Chuť je pre väčšinu ľudí neutrálna, aj keď sa samozrejme líši od tradičného kravského mlieka.

 

Ovsené mlieko

Vďaka popularite ovsených vločiek sa aj ovsené mlieko stalo obľúbenou rastlinnou alternatívou. Tento nápoj má najneutrálnejšiu chuť, preto je najlepšie ho najprv vyskúšať samostatne a potom ho opatrne pridať do kávy, aby ste našli pre vás najlepší pomer mlieka (cukru)/kávy.

 

Ryžové mlieko

Všeobecne sa odporúča, aby sa rastlinné nápoje pred konzumáciou dôkladne premiešali v plechovke. Platí to najmä pre ryžové mlieko, pretože má vysoký obsah vody a ak ho nalejete do kávy bez pretrepania, môže ju rozriediť. Ak sa však ryžové mlieko podáva správne, môže vašej obľúbenej čiernej káve dodať fantastickú chuť! Najprv sa oplatí vyskúšať ho bez cukru alebo iných sladidiel, pretože ryžové mlieko je štandardne mierne sladké.

 

Arašidové mlieko

Semienkové mlieka majú v porovnaní s obilnými mliekami pomerne intenzívnu chuť, preto nie sú pri pití kávy také obľúbené. Vieme si ich predstaviť pre kávu jemnejšieho charakteru, ale pripravte sa na to, že s týmto mliekom získate úplne inú chuť svojho obľúbeného nápoja.

 

Mandľové mlieko

Podobne ako lieskovoorieškové mlieko, aj mandľové mlieko má charakteristickú chuť, do ktorej je mnoho ľudí zbláznených. Vašej káve dokáže dodať príjemný chuťový zážitok. Pripravte sa však na to, že mandľové mlieko sa z kávy často vyzráža, takže nápoj bude menej konzistentný.

 

Ktoré z nich vyskúšate?